vineri, 14 mai 2021

Zile de reculegere pentru tineri

În perioada 26-29 aprilie 2021, la Mănăstirea „Maica Unității” a Surorilor Benedictine din Viișoara, s-au organizat, prin grija Comisiei pentru Pastorația Tinerilor și Animarea Vocațională a Provinciei „Sf. Iosif” din România, zile de reculegere pentru un grup de 17  tineri din Galați, Buruienești și Luizi-Călugăra. Meditațiile spirituale au fost ținute de către fr. Romică-Irimia Pal, OFMConv.

Tinerii au fost întâmpinați călduros de pr. Romică Irimia Pal și pr. Augustin Pătrașcu. După ce au pășit în casă, au început drumul tăcut spre găsirea răspunsurilor, întrebărilor, în special a întrebării „Cine sunt?”. Datorită stilului de viață al surorilor benedictine, tinerii au fost încurajați să mențină liniștea, pentru că astfel vor reuși să-și dezgolească sufletul de orice mască.

În cele patru zile petrecute la Viișoara, deși îndemnați la meditație și rugăciune individuală, tinerii au trăit și multe momente de comuniune, astfel, au animat Sfânta Liturghie, au schimbat păreri și s-au rugat împreună.

Meditația a fost desigur o activitate esențială. Aceasta s-a centrat pe fragmentul biblic cu „tânărul bogat”, care este invitat să-și vândă averea pentru a avea parte de Împărăția Cerurilor. Pornind de la acest text, tinerii au fost provocați să nu fie superficiali, ci să acorde atenție fiecărui cuvânt. Pentru a fi ajutați să privească mai profund, le-au fost de folos exercițiile interactive. Unul dintre acestea a fost să se privească în ochi timp de un minut: „Priviți și lăsați-vă priviți”. Celelalte exerciții au implicat cunoașterea interpersonală, cunoașterea limitelor, dar și abilitatea de a detecta minciuna.

Întrebarea centrală a acestor zile a fost „Ce fac pentru a ajunge în Împărăția Cerurilor?”. Tinerii alături de preoții prezenți au încercat să găsească un răspuns. Au analizat parabolele din Biblie, precum cea a fiului risipitor, dar și alte secvențe din Noul Testament, ajungând la concluzia că trebuie să respecte poruncile, să privească oamenii din jurul lor cu compasiune.

Un alt moment important a reprezentat și Sfânta Liturghie, celebrată zilnic, dar și recitarea Sfântului Rozariu și Adorația Euharistică.

Francesca Horvat

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Itinerar Vocațional Franciscan